cerita saya, kesihatan dan kecantikan

cerita saya, kesihatan dan kecantikan

2 Nov 2012

kepentingan protien


Dalam keghidupan seharian yang sentiasa aktif dan serba pantas, kanak-kanak mahupun dewasa tidak mempunyai masa yang cukup untuk menikmati makanan yang seimbang. Tambahan pula bagi isteri yang berkerjaya sudah tentunya tidak sempat untuk menyediakan sarapan yang berkhasiat untuk anak-anak dan keluarga. Seorang isteri haruslah bijak dalam menyediakan pemakanan yang bernutrisi. Ia bukan sahaja untuk menyihatkan tubuh badan malah menjadikan tubuh sihat dan kurang berisiko untuk mendapat penyakit.

Dalam memilih makanan yang bernutrisi kita haruslah tahu mengenai Indeks Glisemik  ( GI )yang terdapat dalam sesuatu produk makanan.

GI tinggi
( 70 & keatas )
GI sederhana
( 56 ke 69 )
GI rendah
( 55 dan kebawah )

 

Kadar GI yang tinggi boleh menyebabkan gula memuncak dengan tinggi dan berbahaya yang membolehkan jadi penyebab kepada penyakit kencing manis. Manakala lemak – lemak yang ada tersimpan dan tidak digunakan menyumbang kepada masalah obesity. Makanan yang mengandungi kadar GI yang tinggi adalah dari jenis karbohidrat.

Manakala makanan yang rendah GI nya adalah seperti protein. Protein merupakan satu molekul yang panjang.  pengambilan protein dalam diet seharian dapat melambatkan masa lapar. Oleh itu dalam menyediakan makanan seharian pastikan ada protein  dalam setiap hidangan.

Protein adalah bahan yang mula-mula sekali diakui sebagai bahagian tisu hidup yang penting. Nilai nitrisi dan kuantiti protein ynag diperoleh bergantung  pada pengambilan makanan pada setiap hari. Nilai nutrisi bagi  bagi jenis-jenis protein bergantung pada jenis, kandungan dan nisbah asid-asid amino yang terkandung dalamnya.

Walaupun semua asid amino mempunyai fungsi khusus di dalam tubuh, namun hanya sedikit daripadanya yang betul-betul unik.

·        Triptofan adalah pelopor kepada vitamin niasin.

·        Triptofan juga adalah pelopor kepada neurotransmitter serotonin.

·        Tirosina adalah pelopor bagi pembentukan pigmen kulit dan rambut.

·        Arginina iaitu asid amino tidak perlu terlibat dalam sintesis urea di dalam hati.

Protein juga terlibat dalam fungsi keimunan badan. Protein bergabung dengan antibody bagi membawa keluar toksin daripada badan.

Produk keluaran SHAKLEE memberikan kita kemudahan dalam memilih protein yang berkualiti dan bermanfaat kepada tubuh badan kita bukan sahaja dewasa malahan juga kepada kanak-kanak dan tidak terkecuali juga warga emas.

·        Shaklee Energizing  Soy Protien  mengandungi kadar GI sebanyak 39

·        Shaklee Mealshake mengandungi kadar GI sebanyak 44

·        Shaklee Cinch mengandungi kadar GI sebanyak 22


Setiap aktiviti dan fungsi fisiologi dalam badan manusia dijalankan oleh protein. Tanpa protein, badan kita runtuh seumpama runtuhnya rangka pada bangunan tinggi. Badan kita perlukan protin untuk tumbesaran yang sihat. Stuktur asas badan manusia adalah sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem. Dan yang penting,protin merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein (yang berkualiti), sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel-sel  lama. Betapa pentingnya protein dalam pembentukan tubuh badan manusia.

Kekurangan protien menyebabkan kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit, masalah lebihan air yang tinggi dalam badan, kehilangan kepejalan otot, perubahan warna rambut, bantut pertumbuhan, masalah penghadaman, masalah penghasilan darah dan hormon, dan akhirnya boleh membawa kepada kegagalan fungsi organ yang akhirnya boleh membawa kepada kematian.

Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang lemah dan kurang sihat.Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan hormone, enzymes, antibody dan  neurotransmitter.

 

UNTUK MENDAPATKAN SUMBER PROTIEN YANG TEBAIK ANDA BOLEH MENGHUBUNGI SARA :

FB : mia.sara.33234@facebook.com

FB PAGE : MAMA SARA
CALL / SMS : 0174857436

 

 

 

No comments: