GARAM
Garam merupakan sebatian bukan organik yang mengandungi mineral penting yang diperlukan tubuh manusia dalam jumlah yang kecil sahaja. Garam juga dikenali sebagai Natrium Klorida dengan menggunakan simbol NaCI. Sodium ( nama lain bagi natrium) pula adalah mineral yang terkandung dalam garam. Garam juga boleh didapati dalam bahan pengawet dalam bentuk sodium nitrat dan sodium benoate.
Risiko Pengambilan Garam Yang Berlebihan
- Tekanan darah tinggi
- Penyakit kardiovaskular
- Penyakit buah inggang
Makanan Yang Tinggi Kandungan Garam
- Marjerin
- Jeruk
- Jeli
- mee kuning
- Kicap
- Jem
- Cili boh
- Minuman ringan
- Makanan segera
- Keropok
- Sos tiram
- Makanan diproses
- Minuman ringan
- Pizza
- Mee segera
Cara Alternatif Untuk Meningkatkan Rasa Makanan Selain Garam
- Bawang
- Rempah kari
- Lada putih
- Serai
- Cuka
- Lemon
Cara Kurangkan Garam Dalam makanan Harian
- Pilih buah-buahan dan sayuran segar
- Lurangkan penggunaan mayonis dan dressing salad
- Elakkan memakan buah-buahan segar dengan garam atau serbuk asam
- Rendam makanan kering seperti ikan bilis, ikan masin atau udang kering sebeum dimasak
- Sejatkan air dan bilas dahulu makanan dalam tin seperti kacang pis, cendawan dan sebagainya
- Membaca label pada tin atau pek makanan yang di beli dan pilih makanan yang mengandungi kurang atau rendah garam
Saranan Pengambilan Garam
Saranan pengambilan garam untuk orang dewasa
<1 sudu teh sehari = 5g garam = 2000mg sodium
Saranan pengambilan garam untuk bayi dan kanak-kanak mengikut umur
kurang 1 tahun : kurang daripada 1g sehari (400mg sodium)
1-3 tahun : 2g garam sehari (800mg sodium)
4-6 tahun : 3g garam sehari (1200mg sodium)
7-10 tahun : 5g garam sehari (2000mg sodium)
11 tahun ke atas : 6 g garam sehari (2400mg sodium)
No comments:
Post a Comment