cerita saya, kesihatan dan kecantikan

cerita saya, kesihatan dan kecantikan

24 May 2013

Adakah anda sering mengalami rasa tertekan kerana beban kerja? Jawapan untuk soalan ini adalah ya. Tanyalah kepada sesiapa pun dan pasti ini jawapan yang akan diberikan.
Pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk meredakan tekanan, salah satunya adalah makan coklat. Kenapa coklat? Coklat juga dapat menurunkan tahap hormon rasa tertekan. Coklat mengandungi alkaloid, seperti theobromine dan phenethylamine yang secara psikologinya memberi kesan pada tubuh. Perkara ini berkaitan dengan tahap serotonin pada otak.
kajian menunjukkan bahawa makan sedikit gelap coklat dua atau tiga kali seminggu boleh membantu rendah anda tekanan darah, meningkatkan aliran darah dan menghalang pembentukan darah beku.

coklat gelap mempunyai beberapa sebatian kimia yang mempunyai kesan positif kepada mood anda. Salah satu khususnya, phenylethylamine (PEA,) menggalakkan otak untuk melepaskan Endorfin, jadi apabila anda makan, anda bahagia. Cukup menarik, PEA adalah bahan kimia yang sama yang mencipta otak anda apabila anda berasa seperti anda sedang jatuh cinta.


Coklat gelap mengandungi pelbagai vitamin dan mineral seperti kalium, magnesium, tembaga dan besi. Tembaga dan kalium membantu menghalang terhadap penyakit kardiovaskular dan strok. Besi melindungi terhadap kekurangan zat besi (anemia) dan magnesium membantu menghalang diabetes jenis 2, tekanan darah tinggi dan penyakit jantung.

Manakala coklat gelap juga mempunyai resveratrol. Resveratrol merupakan ahli kumpulan sebatian tumbuh-tumbuhan  yang dipanggil polyphenols. Sebatian ini akan dianggap mempunyai ciri-ciri antioksida, melindungi tubuh terhadap jenis kerosakan yang dikaitkan dengan peningkatan risiko bagi keadaan seperti kanser dan penyakit jantung. Sebatian kimia indah ini mengurangkan keradangan, membalikkan proses penuaan dan pembaikan sel-sel yang rosak. Di samping itu, resveratrol telah ditunjukkan untuk mengganggu pertumbuhan sel-sel kanser.

Namun, perlu diingat bahawa mengambil coklat dengan berlebihan boleh membawa pada kegemukan, lebih baik memilih coklat yang asli seperti coklat hitam, terutamanya bagi orang yang mengidap diabetes kerana mengandungi gula tambahan yang lebih sedikit daripada coklat yang mengandungi susu.
Dalam satu kajian yang dibuktikan, bahawa makan coklat hitam sebanyak 40 gram setiap hariselama 2 minggu dapat menurunkan tahap hormon rasa tertekan kortisol dan hormon fight or flight, iaitu hormon yang dikenali sebagai catecholamine pada orang yang mendapat tekanan berat.
Selain itu, coklat hitam juga boleh memberi manfaat kepada kesihatan , seperti meningkatkan daya sensitif insulin, menurunkan tekanan darah dan memperbaiki suasana hati. Telah banyak kajian yang membuktikan kebaikan makan coklat hitam ini. Oleh yang demikian jangan binbang gemuk kerana coklat hitam biasanya tidak mengandungi gula, tetapi jelas lebih banyak megandungi cacao solid yang bermanfaat paa tubuh. Daripada anda makan berbagai kerepek yang tidak mengenyangkan, lebih baik mengunyah coklat yang enak dan menyihatkan.

No comments: