cerita saya, kesihatan dan kecantikan

cerita saya, kesihatan dan kecantikan

12 Dec 2013

Lemak panjangkan usia!


Secara asasnya tubuh memang memerlukan lemak. Tidak semua lemak itu bersifat jahat dan menyingkirkan kesemua lemak dalam diet bukan suatu tindakan yang bijak. Proses biologi dalam tubuh masih memerlukan sejumlah lemak bagi memastikan ia berjalan lancar.

Lemak boleh dibahagikan kepada dua iaitu lemak tepu , lemak tidak tepu dan juga lemak trans. Lemak tak tepu, iaitu lemak yang baik membantu mengelakkan serangan  diabetes, melawan tekanan perasaan, mampu melawan kanser, sakit sendi dan masalah jantung. Malah lemak juga berperanan penting untuk perkembangan otak, mengawal keradangan dan pembekuan darah.

Lemak tidak tepu dibahagikan kepada lemak lemak poli mono tidak tepu dan lemak poli tidak tepu. Lemak mono tidak tepu berperanan menurunkan kadar  kolestrol buruk (LDL) dan meningkat kolestrol baik (HDL) selain membantu meningkatkan kesihatan jantung. Lemak poli tidak tepu pula penting bagi mengawal paras gula kolestrol secara keseluruhan.

Sumber lemak jenis pol tidak tepu  terdiri daripada biji-bijian, kekacang, minyak bunga matahari, jagung, soya, bijan, biji benih flaks dan kacang.

Manakala sumber lemak mono tidak tepu pula ialah biji-bijian dan kekacang seperti kacang tanah, sayur-sayuran berdaun hijau gelap dan bran beras.

Individu yang mengambil lemak tidak tepu mampu hidup lebih lama dan sihat. Tubuh tidak boleh membina beberapa jenis asid lemak yang diperlukan untuk kesihatan. Itulah sebabnya, diet harian haruslah termasuk asid lemak yang punca utama nya adalah daripada ikan dan minyak sayuran.

Ikan laut dalam seperti salmon, tuna, sardin, makeral membekalkan asid lemak perli Omega-3 yang penting untuk memerangi LDL (buruk) kolestrol, melawan keradangan dan melindungi sistem otak dan saraf.

Lemak yang paling berbahaya dan mengancam nyawa dipanggil lemak trans. Walaupun diambil dalam kuantiti yang sedikit, namun jika diambil secara berterusan ia tetap memberikan kesan yang buruk. Ia bukan sahaja meningkatkan kolestrol jahat (LDL) namun turut mengurangkan kolestrol baik (HDL).

Pengambilan lemak trans berlebihan boleh menyebabkan arteri tersumbat, meningkatkan risiko penyakit jantung, strok selain dikatakan menjadi penyebab kanser dan diabetes. Hampir semua makanan berproses menggunakan asid lemak trans seperti mee segera. Biskut, kuih-muih, kek, pastri, kerepek, donat, kentang goreng, salad dressing dan makanan ringan.

Salah satu lemak yang sangat baik diamalkan dalam diet seharian adalah Omega Guard Shaklee yang membekalkan 99.9% asid lemak Omega-3 yang mengandungi DHA dan EPA yang baik untuk kesihatan otak dan jantung.


No comments: