Menyentuh mengenai Omega-3, adakah anda tahu apa sebenarnya
Omega-3? Omega-3 atau juga dikenali sebagai asid lemak omega-3 merupakan
sejenis lemak baik yang boleh didapati daripada ikan, telur, kekacang dan
sayuran seperti bayam dan brokoli.
Pasti ramai yang tertanya-tanya, apa bezanya diantara
Omega-3 daripada ikan dan kekacang juga sayur-sayuran. Omega-3 yang terdapat
pada ikan dikenali sebagai DHA dan EPA dan di dalam sayuran dan kekacang
dikenali sebagai ALA.
DHA dan EPA didapati mempunyai manfaat yang lebih berbanding
ALA. Namun begitu sebahagian kecil daripada ALA akan ditukarkan kepada EPA da
ALA oleh badan.
Bukan itu sahaja, Omega-3 juga dipercayai boleh mengurangkan
risiko penyakit jantung, simptom kemurungan, sakit sendi dan mengurangkan
risiko penyakit kanser. Pengambilan Omega-3 dapat menghalang penyakit-penyakit
tersebut dengan mengurangkan inflamasi di dalam salur darah, sendi dan semua
tempat inflamasi yang ada di dalam badan.
Omega-3 dipercayai dapat mengurangkan risiko ritma jantung
yang abnormal, mengurangkan kadar lemak yang tidak sihat di dalam badan dan
melambatkan kadar pembinaan plak-plak lemak di dalam salur darah atau dikenali
sebagai arteriosklerosis ( penyebab penyakit darah tinggi dan penyakit
jantung).
KEBAIKAN PENGAMBILAN OMEGA-3
* Kolestrol rendah
· * Tekanan darah rendah
· * Mencegah penyakit kardiovaskular
· * Meningkatkan daya ingatan
· * Mencegah beberapa jenis kanser
· * Perlindungan terhadap alzheimer dan dementia (
nyanyuk )
· * Mengurangkan keradangan
SUMBER PEMAKANAN ASID LEMAK OMEGA-3
ü
ikan laut dalam seperti salmon, tenggiri,
halibut, sardin dan tuna
ü
biji gandum atau bijirin
ü
minyak kanola
ü
kacang soya dan minyak kacang soya
ü
minyak kacang
ü
biji labu
ü
minyak biji perlia
ü
rumpai laut
ü
udang krill
SUMBER TAMBAHAN OMEGA-3
Ø
kapsul minyak ikan
Ø
minyak udang krill
Ø
minyak bijirin
Ø
rumpai laut yang diperoleh dha tambahan
lagi mudah dengan hanya mengambil satu biji softgel Omega Guard Shaklee setiap hari bagi memenuhi keperluan Omega-3 untuk kesihatan.
No comments:
Post a Comment