cerita saya, kesihatan dan kecantikan

cerita saya, kesihatan dan kecantikan

15 Jan 2013

OMEGA-3 BAIK UNTUK KESIHATAN JANTUNG


Minyak ikan didapati di dalam ikan yang mengandungi lemak ataupun suplemen. Lemak pada ikan berbentuk cair. Sebab itu, ia dikenal sebagai minyak ikan. Penyelidikan menunjukkan banyak manfaat yang boleh didapati menerusi minyak ikan untuk kesihatan tubuh badan. Namun, bukti ilmiah menunjukkan minyak ikan paling bermanfaat untuk kesihatan jantung.

Melalui penyelidikan juga, dikatakan minyak ikan berkhasiat untuk menurunkan kadar lemak darah trigliserida, melambatkan pembentukan plak pengerasan pembuluh darah, menurunkan tekanan darah, serta mencegah strok pada penghidap penyakit jantung.
Dsebabkan manfaat terbaik minyak ikan berasal dari kandungan anti-inflamasi dan omega-3, pakar kesihatan percaya minyak ikan juga efektif untuk mencegah penyakit akibat inflamasi seperti arthritis, rematoid, osteoporosis dan sebagainya.

Antara lain, minyak ikan didapati membantu memelihara kesihatan mata, mengurangi depresi, gangguan konsentrasi, masalah schizophrenia atau gangguan bipolar.

Tubuh kita tidak dapat menghasilkan omega-3, oleh itu untuk mendapatkan jumlah yang diperlukan kita perlu mengambil makanan yang mengandungi omega-3 ataupun suplemen. Selain daripada ikan berlemak, omega-3 juga banyak ditemuai pada makanan seperti kacang walnut, minyak kanola, zaitun serta kacang soya.

Dibandingkan dengan sumber semulajadi dari tumbuhan, omega-3 yang berasal dari haiwan tetap yang terbaik. Ini kerana, minyak ikan memiliki dua jenis asid esensial iaitu eicossapentaenoic acid (EPA) dan docosahexaenoic acid (DHA). Sementara  sumber tumbuhan hanya mengandungi asid lemak alphalinolenic acid (ALA). Kajian membuktikan manfaat EPA dan DHA jauh lebih besar berbanding ALA.

Sebaiknya, pilih ikan yang berukuran kecil seperti sardine kerana ia mengandungi toksin yang sedikit. Semakin besar ukuran ikan, semakin besar juga kemungkinan ia tercemar dan pastikan berkualiti tinggi.

No comments: