Vitamin E adalah sejenis antioksidan
yang terkenal dengan fungsinya melindungi sel – sel dan tisu dalam badan dari
kerosakan akibat radikal bebas.
Vitamin E Shaklee terdiri daripada d-alpha-tocopherol
concentrate lengkap dengan Selenium [as selenium yeast].
Vitamin E sahaja tidak sempurna tanpa
selenium. Pengambilan vitamin E perlulah lengkap dengan selenium untuk mendapat
kesan pengambilan yang optimum manakala tanpa selenium ia boleh bertindak
sebagai toksik dalam jangka panjang kerana ia tidak dapat melaksanakan
fungsinya dengan baik.
Perbezaan Vitamin E Shaklee Dan
Vitamin E Biasa
Vitamin E Shaklee:
~ Bersumber semulajadi
~ Pada label ada huruf 'd' (ini
bermakna ia adalah sumber asli)
~ Lebih mudah diserap oleh badan
Vitamin E Biasa :
~ Vitamin Sintatik
~ Pada label ada huruf 'l'
(ini bermakna sumber tiruan atau sumber kimia)
~ Tidak dapat diserap oleh badan ,
ini akan menyebabkan toksik kemudian hari dan penyebab kepada wujudnya abnormal
sel dalam badan.
Kebaikan Utaman Vitamin E :
* Bertindak sebagai antikoagula
(anticoagulant) yang mengurangkan kebolehan darah untuk membeku. Ini
mengurangkan risiko penyakit strok akibat darah beku dan penyakit jantung.
* Membantu menguatkan 2 enzim penting
yang menjana sejenis bahan dipanggil prostacyclin, iaitu sejenis
komponen yang menghalang blood clot dan memastikan salur darah sentiasa dalam
keadaan baik.
* Membantu menjaga permukaan dalam
salut darah agar sentiasa licin - mengelakkan pembentukan plak kolesterol
* Bertindak sebagai antioksidan
yang menghalang radikal bebas dari merosakkan sel-sel badan kita.
* Vitamin E dpt membantu
pembesaran tulang yang sihat dengan melawan bahan kimia dan asid yang boleh
menggangu pembentukan tulang.
* Vitamin E membantu fungsi sistem
badan seperti :
- Sistem saraf
- Sistem otot
- Sistem pembiakan (proses
pembentukan gen)
Ringkasan Kebaikan Vitamin E :
Menjadikan anda tampak lebih muda
dengan membantutkan penuaan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.
Melindungi paru2 dari pencemaran
udara.
Meningkatkan kuasa sel-T untuk
melawan penyakit.
Anti oksidan.
Membekalkan oksigen ke sel-sel badan.
Mengurangkan risiko Alzheimer
(nyanyuk).
Mengurangkan risiko keguguran bagi
wanita hamil.
Menyelesaikan masalah kelesuan.
Mengurangkan risiko parut yang besar.Merendahkan kadar kolesterol.
Membantu mencegah kanser.
Merendahkan risiko katarak
Kekurangan Vitamin E :
Malasah kekurangan Vitamin E biasanya
berkait rapat dengan sel badan yang tidak boleh menyimpan lemak sedangkan
Vitamin E adalah bersifat larut lemak dan perlukan lemak untk bergerak ke
bahagian yang diperlukan dalam badan.Kekurangan Vitamin E alpha-tocopherol menyebabkan sel darah merah menjadi rapuh dan meningkatkan penghasilaan radikal bebas dalam tubuh. Lalu menjadikan tubuh kita mudah rosak disebabkan oksidasi.
Gejala – Gejala Kekurangan Vitamin E
:
- Anemia (kurang bilangan sel darah
merah atau haemoglobin)
- Masalah berkaitan system pembiakan- Susah mengamdung
- Senang keguguran
- Tanda penuaan pada kulit (age spots)
- Katarak
- Hilang nafsu seksual
- Rambut kering & gugur
- Kelemahan otot (myopathy)
- Luka lambat sembuh
- Kebas kaki (cramps)
- Penyakit berkaitan usus
- Mati pucuk
- Prostat membesar.
Jika Terlebih Vitamin E :
Vitamin E bertindak sebagai
antokoagulan (anticoagulant) yang mengurangkan risiko pembekuan darah dan
berfungsi mencairkan darah supaya peredaran dalam badan adalah lancer.Terlebih dos Vitamin E mungkin menyebabkan dan mudah berlaku pendarahan seperti hidung berdarah.
Sumber Makanan Yang Mengandungi
Vitamin E :
o
Avokado
o
Biji bunga matahari
o
Kacang soya
o
Buah zaitun
o
Badam
o
Labu
o
Kacang buncis
o
Ubi keledek
o
Sayuran hijau
o
Minyak sayuran, minyak zaitun, minyak jagung dan minyak matahari
Siapa yang Perlukan Vitamin E
o
Lelaki dan wanita.
o
Ingin kelihatan muda
o
Mempunyai masalah jantung atau kolestrol
o
Sukar mengandung
o
Dingin untuk melakukan hubungan kelamin
o
DLL
No comments:
Post a Comment