Pada tahun 1943, di Amarika Syarikat diterbitkan RDA edisi pertama. RDA digunakan
sebagai garis panduan bagi merancang dan menilai diet serta bekalan makanan
bagi kumpulan populasi dan setiap individu di Amerika Syarikat.
RDA di Malaysia diubah suai berpandukan RDA Food and Agriculture Organisation (FAO)
dan World Health Organisation (WHO). Namun
begitu, peruntukan diet yang disarankan
adalah lebih rendah kerana saiz badan penduduk Malaysia secara puratanya lebih
kecil berbandin dengan penduduk negara Barat.
Pengetahuan ini membolehkan individu merancang keperluan
diet, seterusnya mengamalkan cara
pemakanan yang sihat. Di Malaysia, panduan bagi merancang dan menilai diet
dikenali sebagai RNI ( Recommended
Nutrient Intakes ).
Takrifan RDA
RDA ialah tahap pengambilan nutrient harian yang mencukupi
bagi menampung keperluan sekumpulan individu yang sihat atau ibu mengandung
serta ibu yang menyusukan anak dalam jangka masa yang ditetapkan berdasarkan
umur, jantina, dan berat badan.
RDA
berfungsi sebagai :
·
Alat
pengukur bagi menilai kualiti sesuatu bahan makanan berdasarkan ketumpatan
nutrien dalam makanan itu dan kaitannya dengan kesihatan.
·
Bahan
rujukan bagi individu dan pakar pemakanan semasa merancang menu harian.
·
Panduan
kepada penggubal polisi dalam bidang pemakanan dan pertanian bagi menjamin
bekalan makanan penduduk Negara mencukupi.
·
Panduan kepada
industry makanan membuat label, iaitu memberikan maklumat makanan pada
bungkusan makanan produk mereka.
No comments:
Post a Comment