cerita saya, kesihatan dan kecantikan

cerita saya, kesihatan dan kecantikan

25 Aug 2015

SARAF YANG SIHAT PENTING UNTUK KESIHATAN DAN KESEJAHTERAAN HIDUP

Saraf yang sihat adalah penting bagi kita menikmati kebebasan bergerak serta mengalami sensasi penglihatan , bunyi, sentuhan dan rasa. Walaupun kebanyakan orang sedar akan kepentingan kombinasi gaya hidup sihat, senaman yang berterusan dan diet seimbang, namun ramai yang tidak sedar bahawa saraf yang sihat turut memainkan peranan penting untuk menjamin kesejahteraan kita.

Perkara yang terpenting dalam penjagaan kesihatan saraf adalah pengambilan vitamin-vitamin neurotropik, yakni vitamin B1,B6, dan B12 yang penting untuk mengekalkan kesihatan saraf serta berfungsi secara kolektif untuk merawat atau memperlahankan neuropati.

Vitamin-vitamin B menyihatkan dan melindungi sel-sel saraf, sekaligus mempertingkatkan fungsi sel-sel tersebut dan melegakan kesakitan.

Vitamin B1 menguatkan saraf dan berfungsi sebagai sumber tenaga bagi saraf, manakala vitamin B6 menggalakkan penghantaran impuls saraf dsn membantu melegakan kesakitan.

Vitamin B12 pula dapat memulihkan saraf dan mengelakkan sel-sel saraf daripada rosak dan amat penting untuk kesihatan saraf keseluruhan.

Keputusan tinjauan kesihatan saraf yang dijalankan jelas menunjukkan ramai yang berdepan tanda-tanda awal kerosakan saraf. Bagaimanapun , disebabkan kesedaran terhadap neuropati masih agak rendah, ramai tidak mengaitkan simptom-simptom yang dialami dengan masalah ini.

Gaya hidup hari ini yang cepat lagi sibuk juga telah menyumbang kepada masalah kerosakan saraf. Biarpun demikian, kesakitan yang diamali sering dipandang ringan dan dianggap biasa. Disebalik simptom-simptom serta kesakitan yang dialami tersembunyi masalah kesihatan yang lebih besar.

VITAMIN B

B complex Shaklee mengandungi 8 komponen penting vitamin B, termasuklah 100% biotin dan asid folik. Kesemua 8 komponen ini perlu ada pada vitamin larut-air, sebarang percernaan. Oleh itu, adalah sangat penting untuk kita mengambil vitamin B kompleks setiap hari.

Bagaimana Memilih B Kompleks yang baik

·       Mengandungi kesemua 8 vitamin – B1, B2, B3, B5, B6, B12 asid folik dan biotin sebagaimana dinyatakan dalam RDA ( kesemuanya perlu diambil pada masa yang sama )

·       Harus mengandungi 100% RDA untuk asid folik dan biotin

·       Pastikan jurang peratusan nilai harian B1, B2, B3 dan B12 tidak terlalu besar

·       Elakkan pengambilan B kompleks yang menawarkan rumusan larut-air (sustain releasa)

12 Aug 2015

JANGAN MEMASAK 8 MAKANAN INI DALAM MICROWAVE

Dengan keadaan sekarang yang semakin sibuk dan cepat, ketuhar gelombang mikro ( microwave ) menjadi alat pilihan untuk mempermudahkan tugas rumah tangga terutamanya dalam menyiapkan makanan.

Alat ini juga boleh memanaskan makanan dalam masa yang singkat, cepat dan praktikal. Namun, tidak semua jenis makanan boleh dimasukkan ke dalam ketuhar ini kerana ia bukan sahaja merosakkan makanan tetapi juga menimbulkan kebakaran.

Beberapa jenis makanan yang tidak sepatutnya dimasukkan ke dalam makrowave:

BUAH-BUAHAN
Biasanya, buah-buahan dijadikan pencuci mulut yang sihat. Tetapi ada juga buah-buahan yang dimasak, direbus, dikukus untuk mengeluarkan cairan gula dan bukannya dimasukkan ke dalam mikrowave . Tidak semua buah-buahan dapat menahan panas. Contohnya, buah anggur dan strawberi. Ia akan meledak dan men7mbulkan rasa hangit apabila terkena panas.

SAYUR-SAYURAN
Kebanyakan kita memanaskan sayuran dalam microwave. Sebenarnya, memanaskan sayuran dalam dalam microwave boleh mematikan enzim dan menghilangkan nutrisi serta antioksida sehingga 97 % daripada sayuran itu.

TELUR MENTAH
Jangan sesekali memasukkan telur mentah dengan tujuan untuk merebus atau menggoreng ke dalam mikrowave. Haba panas yang kuat dari mikrowave boleh membuatkan telur pecah dan meledaksehingga meninggalkan bau telur yang hanyir. Sebaiknya rebuslah telur di atas api dapur.

CILI
Walaupun memasukkan cili ke dalam tidak akan membuat ia meledak atau merosakkan mikrowave tetapi ia akan melepaskan zat kimia capsaicin (zat yang memberi rasa pedas). Keadaan ini akan membuat mata dan wajah anda pedih dan panas ketika anda membuka microwave

SUSU IBU
Sebelum memberikan susu badan kepada bayi, para ibu pasti akan memanaskan terlebih dahulu. Jika anda ingin lakukan, cukuplah dengan meletakkan botol susu ke dalam bekas berisi air panas. jangan sesekali memanaskan di dalam mikrowave. Ini kerana suhu yang terlalu panas dari microwave akan menjadi rosak dan mengandungi bakteria 18 kali lebih banyak.

DAGING
Memanaskan daging beku membuatkan lelehan air akan keluar dan bahagian luar daging menjadi hangus. jika ingin melembutkan daging beku, cara terbaik adalah biarkan ia seketika di sinki atau alirkan dengan air paip.

PANAS TANPA BAHAN
Jangan sesekali cuba memanaskan microwave dalam keadaan kosong tanpa bahan kerana ia boleh menyebabkan kebakaran. Tiada makanan yang menyerap panas, komponen magnetron yang memberi tenaga panas makrowave akan menyerap semua haba panas dan merosakkan mikrowave itu sendiri.

KERTAS
Ketika anda ingin memanaskan makanan dalam bungkusan ( kertas ), jangan lupa untuk membuka bungkusan tersebut. Kertas adalah material yang mudah terbakar dan boleh merosakkan mikrowave tersebut.

BERSIH SELEPAS PENGGUNAAN
Selepas penggunaan mikrowave, jangan biarkan begitu sahaja tanpa dibersihkan terlebih dahulu. Cara mudah bersihkan mikrowave:

Cara 1:
Tuangkan 3/4 air dan sedikit serbuk penaik ke dalam gelas dan masukkan ke dalam mikriwave selama 4-5 minit. Air tadi akan mendidih dan mengeluarkan wap. Biarkan selama 15 minit. selepas itu, keluarkan. Lapkan permukaan mikrowave dengan kain bersih dan kering.

Cara 2 :
Potong lemon kepada 4 bahagian dan masukkan ke dalam mangkuk yang berisi air. Anda juga boleh menggunakan 2-3 senduk jus lemon. Panaskan selama 2-3 minit atau sehingga air menididih. tutut dan biarkan selama 10-15 minit. Wap dari lemon itu akan membantu membuang sisa makanan yang melekat.

9 Aug 2015

9 CARA TINGKATKAN KESUBURAN BAGI PASANGAN YANG INGIN MEMILIKI ZURIAT YANG RAMAI

Kehadiran anak sebagai penyeri rumah tangga menjadi dambaan setiap pasangan yang berkahwin. Cepat atau lambat pasti tersimpan hasrat untuk mendengar tangis dan tawa bayi sebagai pengukuh ikatan suami isteri.

Namun bukan semua pasangan beruntung memiliki cahaya mata mengikut perancangan sendiri. Berbagai cara dan usaha telah dilakukan namun, tidak ada lansung petanda bakal hamil. Bagaimanakan cara yang paling berkesan untuk hamil ?

FAKTOR_FAKTOR SUKAR HAMIL

Masyarakat kita sering menyengka faktor utama tidak boleh hamil ialah rahim yang lemah. Wanita pula selalunya dipersalahkan kerana menjadi punca utama dan dilabelkan sebagai mandul.

Menurut kaedah perubatan, faktor penyebab kepada ketidaksuburan wanita adalah

  • masalah berkaitan ovulasi ( penghasilan telur)
  • saluran falopio yang tersumbat
Punca utama masalah ovulasi ialah obesiti dan sindrom polysystic ovarian yang menyebabkan hormon tidak seimbang selain penyakit kronik dan pembedahan pada ovari.

Saluran falopio boleh tersumabt atau rosak disebabkan endometriosis, jangkitan penyakit kelamin (STD) atau pembedahan pelvis sebelumnya.

Faktor yang berpunca daripada pasangan lelaki semakin meningkat. Ini disebabkan oleh jumlah dan kualiti sperma yang kurang. Punca utamanya ialah merokok dan obesiti. Selain iti, masalah hormon, demam campak, kecederaan dan terdedah kepada bahan kimia dan radiasi juga menyumbang kepada masalah sperma.


TIP MENINGKATKAN KESUBURAN

1 Pilih amalan hidup yang sihat. Lakukan senaman dengan lebih kerap untuk mengekalkan berat badan yang ideal bagi membantu kitaran haid dan membolehkan  ovulasi berlaku secara lebih teratur.

2 Pengambilan makanan yang sihat dan seimbang membolehkan badan dan organ berfungsi secara optimum. Makanan tambahan atau suplemen mungkin diperlukan sekiranya jadual pemakanan tidak teratur. Makanan berlemak, makanan ringan dan makanan segera wajar dielakkan.

3 Berhenti merokok untuk membolehkan peningkatan jumlah dan kualiti sperma.

4 Hindarkan diri dan pasangan daripada jangkitan seksual (STD).

5 Pertingkatkan hubungan kelamin dua hingga tiga kali seminggu semasa waktu subur ( hari ke 12 hingga 16 ) untuk meningkatkan peluang kehamilan.

6 Elakkan kebiasaan memakai seluar dalam yang ketat atau pergi ke sauna untuk pasangan lelaki.

7 Dapatkan rawatan awal jika kitaran haid tidak teratur atau sakit semasa haid kerana berkemungkinan wanita mengalami masalah hormon tidak stabil atau endometriosis.

8 Berkomunikasi dan berkongsi perasaan dengan pasangan secara berterusan serta dapatkan sokongan keluarga dan rakan-rakan.

9 Berdoa dan berharap agar usaha anda mendapat zuriat dipermudahkan. mudah-mudahan berkat kesabaran membuahkan kejayaan.

8 Aug 2015

8 JENIS PENYAKIT DISEBABKAN OLEH BADAN YANG BERASID

Bahagian badan yang paling berasid ialah perut. Perut menghasikan banyak asid hidroklorik untuk mencerna makanan. Amalan pemakanan makanan yang berasid seperti ayam, daging, produk dalam tin dan sebagainya boleh menjejaskan aktiviti pencernaan lalu meningkatkan kadar penyerapan asid dalam badan.

Lebihan asid yang banyak tidak dapat di rembes oleh ginjal dan bertakung di dalam salur pencernaan (salur kencing). Keadaan ini menyebabkan kegagalan ginjal untuk berfungsi dan menyebabkan pembetukan kristal di dalam salur pencernaan.

Kristal yang terbentuk dikenali sebagai batu karang da menyebabkan individu mengalami penyakit batu karang. Keadaan ini akan berterusan dan akan menyebabkan tahap keasidan dalam badan semakin meningkat lalu mengakibatkan pelbagai penyakit dan membawa kepada kematian.

PENYAKIT DISEBABKAN OLEH BADAN YANG BERASID

1. KANSER SEL
Sel dalam keadaan pH berasid akan menyebabkan perubahan tidak normal pada DNA dan boleh menghasilkan sel kanser.

2.KENCING MANIS
Bahan toksik berasid berkumpul di pankreas menyebabkan fungsinya menjadi lemah dan menghalang penghasilan insulin.

3. DARAH TINGGI 
Toksik berasid dalam badan melekat dan berkumpul di bahagian dinding kapilari darah sehingga saluran darah menjadi sempit dan tersumbat. Pengaliran darah melalui kapilari yang sempit ini menyebabkan tekanan darah meningkat.

4. DARAH RENDAH
Toksik berasid menyerap ion kalsium dalam jantung yang mengakibatkan aktiviti jantung menjadi lemah.

5. PENYAKIT BUAH PINGGANG
Pengumpulan toksik berasid dalam buah pinggang akan melemahkan fungsi buah pinggang dan mengakibatkan penyakit buah pinggang

6. OSTEOPOROSIS
Jika badan kekurangan alkali, tulang akan membekalkan kalsium dan tulang akan menyiman kalsium jika alkali berlebihan. Namun jika aisd terlalu banyak tulang akan sedikit demi sedikit membekalkan kalsium untuk meneutralkan keadaan berasid dalam badan. Lama kelamaan proses ini akan mengakibatkan osteoporosis.

7. GOUT
Toksik berasid yang terkumpul di bahagian sendi akan menyebabkan sendi-sendi membengkak dan sakit.

8. SEMBELIT
Usus besar berasid akan mengakibatkan peredaran darah tidak lancar, dinding usus besar berkurangan rembesan pelincir yang menyebabkan sembelit.




7 Aug 2015

ALKALI STABILKAN pH BADAN KURANGKAN RISIKO SESUATU PENYAKIT

Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa punca penyakit kita menghidap sesuatu penyakit adalah disebabkan kandungan asid yang tinggi di dalam badan. Tabiat pemakanan kebanyakan rakyat Malaysia seperti mengambil makanan segera dan air berkarbonat pula merupakan antara penyumbang utama kepada keasidan di dalam badan.

Mengikut kajian pakar perubatan, untuk sihat kita perlu mengambil makanan dalam pecahan 80 peratus makanan beralkali dan 20 peratus makanan berasid untuk mengekalkan kesihatan  serta meningkatkan daya ketahanan badan. Namun yang berlaku kini adalah sebaliknya, iaitu 80 peratus makanan bersifat asid dan hanya 20 peratus makanan beralkali.

Selain makanan, ramai menyarankan kita minum air beralkali yang dikatakan antara cara mudah dan pantas untuk mengekalkan kealkalian badan. Air alkali dikatakan mengandungi mineral beralkali seperti kalsium, magnasium, dan kalium yang baik untuk fungsi tubuh badan kita. Ia juga dapat menyeimbangkan paras keasidan dan kealkalian di dalam badan kerana ia berkait dengan tahap kesihatan.

Pengambilan air alkali juga tidak perlulah sehingga tahap ia menjadi minuman 'wajib' kerana diakui minuman tersebut memberikan impak yang baik dalam menstabilkan pH badan. Namun, cara yang lebih baik adalah dengan memastikan pengambilan diet yang sihat dan betul.

Walaupun badan dapat mengekalkan keseimbangan pH tubuh, tetapi pengambilan makanan berasid atau beralkali secara berlebihan boleh mengakibatkan pelbagai penyakit kerana nilai nutrisinya yang tidak seimbang.

Terutamanya apabila kerap mengambil makanan daripada sumber haiwan yang tinggi lemak dan kolestrol  kerana merupakan makanan yang paling berasid. Kaedah memasak BBQ dan bergorang juga menukarkan sebatian dalam makanan haiwan itu kepada sebatian karsinogenik yang tidak baik untuk kesihatan kita.

Makanan seperti sayur-sayuran dan buah-buahan segar pula memberikan kesan kealkalian terhadap tubuh kerana ia membantu untuk menderma elektron kepada ion hidrogen dalam cecair berasid dan meneutralkannya. Ia juga tinggi kandungan fiber dan antioksidan yang baik untuk kesihatan.


6 Aug 2015

PUNCA PENYAKIT DISEBABKAN TERLALU BANYAK ASID DALAM BADAN

Umpama bom jangka, tubuh sememangnya penuh rahsia dan tanda tanya. Manusia hanya mengetahui diri benar-benar sakit bila muncul simptom - simptom kronik. Itu pun jika seseorang itu alert dengan signal yang tubuh berikan. Ada juga keadaan dimana tiada simptom khusus muncul bagi menunjukkan tubuh sedang sakit.

Siapa tidak risau jika tiba-tiba doktor mengatakan tubuh mengalami masalah itu dan ini. Puas mencari punca, rupa-rupanya diri sendiri yang menganiaya. Kata pepatah "We ArebWhat We Eat" sememangnya tepat kena batang hidung sendiri.

Tabiat memilih makanan seperti daging, ayam, produk tenusu, ikan dan telur serta mengabaikan sayur-sayuran dan buah-buahan tanpa disedari menyebabkan asid berlebihan menceroboh dalam tubuh lalu melemahkan semua sistem badan. Ini kerana tubuh berasid menyediakan persekitaran dalaman yang kondusif untuk penyakit bermaharajalela.

Konsep ketidakseimbangan asid alkali sebagai punca penyakit bukanlah suatu yang baru. Pada tahun 1933, seorang doktor dari New York bernama William Howard Hau telah menerbitkan sebuah buku bertajuk "A New Health Era" di mana beliau menegaskan bahawa semua penyakit adalah disebabkan oleh "autotoxication" atau keracunan diri disebabkan oleh pengumpulan asid dalam badan.

Lebih membimbangkan keadaan ini merupakan satu fenomena yang sangat biasa berlaku pada hari ini. Dr. Theodore A. Baroody seorang pakar nutrisi melalui bukunya yang bertajuk "Alkalize or Die" turut menyatakan bahawa penyakit datang daripada punca yang sama iaitu terlalu banyak sisa tisu asid dalam badan.

Semakin berusia, tubuh kehilangan antibodi yang disebabkan oleh gaya hidup tidak sihat seperti kurang bersenam, merokok, pencemaran makanan, pendedahan dengan radiai, virus dan sebagainya. Tidak hairanlah jika masyarakat moden memiliki tubuh yang lebih berasid jika hendak dibandingkan dengan yang terdahulu.

Tubuh yang sihat mampu mengekalkan simpanan alkali yang mencukupi supaya ia mampu menjalankan tugasnya dengan lancar. Apabila lebihan asid berlaku, ia terpaksa dineutralkan oleh simpanan alkali tadi lalu menyebabkan alkali semakin berkurangan dan badan akan berada dalam keadaan yang lemah.


5 Aug 2015

MAKANAN BERKHASIAT BANTU KANAK-KANAK MEMBESAR DENGAN SIHAT DAN AKTIF

Pada usia kanak-kanak, mereka aktif melakukan pelbagai aktiviti. Anak yang aktif adalah anak yang sihat. Namun harus diingat bahawa apabila anak bergerak dengan aktif, mereka mengeluarkan banyak tenaga.

Oleh itu, ibu bapa perlu memerhatikan makanan yang diambil oleh anak kerana sumber tenaga hanya boleh diperoleh daripada pengambilan makanan.

Pastikan anak anda menikmati makanan berkhasiat sesuai dengan keperluan tubuh, baik secara jumlah mahupun zat gizinya. Pengambilan makanan ini tidak hanya digunakan sebagai bahan bakar si kecil dalam melakukan aktiviti namun juga penting untuk perkembangannya.

Tenaga, protein, lemak, karbohidrat,vitamin dan mineral adalah zat gizi yang wajib ada dalam makanan yang anda sajikan untuk si kecil. Meskipun setiap gizi memiliki fungsi yang berbaza-beza bagi tubuh namun setiap satunya saling melengkapi untuk memenuhi keperluan tubuh anak.

TENAGA

Kanak-kanak berusia satu hingga tiga tahun memerlukan tenaga sebesar 1000kcl manakala pada usia empat hingga enam tahun memerlukan sehingga 1550kcl.

Tenaga diperlukan sebagai sumber utama perkembangan dan melakukan aktiviti. Tenaga tidak hanya diperoleh dari nasi, mi atau roti tetapi ayam, daging, tempe, sayur-sayuran,  buah-buahan dan susu juga menghasilkan tenaga meskipun tidak sebanyak makanan daripada sumber karbohidrat.

PROTEIN

Keperluan protein kanak-kanak relatif lebih besar berbanding orang dewasa. Ini kerana kanak-kanak sedang mengalami perkembangan pesat ketika ini. Kanak-kanak berusia satu hingga tiga tahun memerlukan 25g protein dalam sehari. Berbeza pula dengan kanak-kanak berusia empat hingga enam tahun yang memerlukan 39 g protein sehari.

Sumber protein terdiri daripada daging, ikan, telur, ayam, makanan laut, tauhu, kacang hijau dan kacang tanah. Protein sangat penting untuk perkembangan dan kesihatan tubuh anak.

LEMAK

Lemak sangat diperlukan anak dalam menunjang perkembangannya terutamanya omega-3 dan omega-6 yang banyak terdapat pada ikan salmon, tuna, tenggiri, kekacang dan bijirin. Lemak berfungsi sebagai zat pelarut vitamin A,D, E,K dan pemberi keenakan pada makanan.

Si kecil dianjurkan mengambil lemak hanya 15 hingga 20 peratus jumlah tenaga. Ini bererti anak berusia satu hingg tiga tahun rata-rata memerlukan 22 gram lemak per hari manakala untuk anak usia empat hingga enam tahun memelukan 34 g lemak.

KARBOHIDRAT

Selain sebagai makanan asas, makanan sumber karbohidrat juga berfungsi sebgaai penghasil tenaga dan sumber serat. Nasi,mi, roti, minun dan kentang adalah sumber karbohidrat yang mampu menyokong aktiviti anak. Bagi mengelakkan anak bosan, pelbagaikan jenis masakan. Misalnya ganti nasi degan kentang atau roti ketika bersarapan.

AIR

Air penting bagi bayi dan kanak-kanak kerana sebahagian besar dari tubuh manusia terdiri daripada air. Keperluan air tidak hanya dipenuhi dari air minuman saja, namun boleh juga didapati dari cecair dalam makanan dan sup. Jumlah keperluan air untuk kanak-kanak cuma 110ml/kg berat badan.


bagaimana pula dengan anak yang memilih makanan? Tentu sukar untuk dapatkan zat dan vitamin yang diperlukan tubuh untuk membesar dengan sihat.

Perkenalkan MEALSHAKE SHAKLEE

 Antara kebaikan Meal shake ini ialah :

 * Rasa vanila yang menjadi kegemaran kanak-kanak
 * Sesuai untuk kanak-kanak berumur 1 tahun keatas
 * Sesuai untuk seisi keluarga
 * Boleh menjadi instant sahur meal/ breakfast sekeluarga
 * Rendah lemak namun kaya dengan 19 vitamin utama, protein, fiber dan mineral   serta kalsium  
   yang penting untuk tumbesaran kanak-kanak.
 * Meal Shakes memberikan tenaga dan menguatkan sistem imun kanak-kanak
 * Memberikan kecergasan dan meningkatkan kesihatan
 * Mengurangkan eczema kepada kanak-kanak dan juga orang dewasa
 * Meningkatkan selera makan anak
 * Jika anak yang kerap demam lazimnya akan kembali sihat lebih cepat daripada biasa
 * Pilihan terbaik buat mereka yang tidak pandai telan supplement berbentuk "tablet"
 * Menangani masalah sembelit pada kanak-kanak

4 Aug 2015

SUPLEMEN SATU KEPERLUAN TERHADAP TUBUH DEMI KELANSUNGAN HIDUP YANG SIHAT

Badan kita sememangnya memerlukan vitamin dan mineral tambahan untuk memastikan ia bergerak aktif. Antara vitamin yang terbaik ialah vitamin C, vitamin E, asid amino,  zink, dan sebagainya. Untuk mengambil semua makanan yang mengandungi vitamin tersebut belum tentu mencukupi. Jadi, pengambilan suplemen adalah perlu.

SUPLEMEN adalah makanan tambahan yang mengandungi vitamin, garam galian, asid amino, dan herba serta tumbuhan. Ia dihasilkan secara ekstrak atau pekatan daripada perahan . Ia banyak didapati dalam bentuk tablet, pil, cecair, mahupun sebuk. Biasanya suplemen boleh didapati di farmasi, kedai makanan kesihatan, pasaraya, online dan sebagainya.

Walau bagaimanapun, masih ramai yang kurang pemahaman tentang pengambilan suplemen untuk kesihatan tubuh badan.

FUNGSI SUPLEMEN UNTUK TUBUH BADAN

  • Menambah fungsi makan dan nutrisi yang lain.
  • Memperkuat daya tahan tubuh.
  • Kandungan yang terdapat di dalam suplemen misalnya vitamin, multivitamin atau makanan bergizi lain. Selain itu, ia turut ditambah dengan bahan lain seperti herba dan mineral.
CARA BIJAK MEMILIH SUPLEMEN

Teliti dan selektif dengan membaca terlebih dahulu kandungan danaturan penggunaannya. Ketahuilah bahawa keadaan tubuh setiap orang berbeza. Begitu pula dengan keperluannya. Dapatkan nasihat atau pandangan dari pakar atau doktor jika anda ragu terhadap sesuatu suplemen.

TAHUKAH ANDA?

Kita memerlukan 40 jenis zat untuk mengekalkan kesihatan yang sepatutnya didapati melalui pemakanan harian kita.

FAKTA YANG HARUS DIPERHATIKAN

Pengambilan suplemen yang mengandungi vitamin A berlebihan boleh mengakibatkan kulit mengelupas, batu karang dan sebagainya. Kekurangan vitamin C boleh menyebabkan luka tepi bibir.

SUPLEMEN BUKAN PENYEMBUH PENYAKIT TETAPI KEKALKAN KESIHATAN

Suplemen atau makanan tambahan bertujuan untuk mensmbah diet atau membekalkan nutrien seperti vitamin, mineral, serat, asid lemak atau asid amino yang boleh hilang atau tidak boleh digunakan dengan kuantiti yang mencukupi dalam diet seseorang.

KENAPA SUPLEMEN PENTING UNTUK BADAN KITA?

Badan kita terdiri daripada berjuta-juta sel yang memerlukan vitamin, mineral dan zat galian yang mencukupi bagi menjamin tahap kesihatan optimun. Sekarang ini, terdapat pelbagai jenis penyakit yang berpunca daripada tabiat pemakanan yang tidak seimbang dan gaya hidup yang kurang sihat. Sebab itulah suplemen penting untuk mengekalkan tubuh sihat dan sempurna.

SIAPAKAH YANG PERLU MENGAMBIL SUPLEMEN?
  •  Golongan yang kurang mengambil makanan seimbang dalam pemakanan harian.
  •  Golongan yangnlingkungan usia meningkat yang kurang penyerapan vitamin atau mineral yang penting dalam badan.
  •  Wanita yang telah putus haid( menopous ) atau lebih umurdari 35 ke atas.
  •  Pengamal diet dan vegetarian.
  •  Wanita yang mengandung dan menyusukan bayi.
KEBAIKAN SUPLEMEN DI PASARAN

Terdapat pelbagai jenis suplemen yang boleh didapati di pasaran seperti evening primerose, vitamin B complex, multivitamin,  glucosamine chondroitin, omega, kolagen dan glutathione.

Pengguna boleh mendapat khidmat nasihat daripada pegawai farmasi bagi menentukan jenis suplemen yang diperlukan mengikut tahap kesihatan individu.


TIP SIHAT

  • Pastikan pengambilan air kosong yang banyak.
  • Elakkan pengambilan suplemen yang pelbagai jenis pada suatu masa.
  • Elakkan pengambilan suplemen bersamaubat atau bersama jamu.
  • Kurangkan pengambilan kafein dalam diet harian.





3 Aug 2015

10 Penyakit Popular Yang Kerap Menyerang Lelaki

Benar setiap penyakit itu ada ubatnya namun bukankah lebih baik mencegahnya dari awal. Lelaki meski dikaitkan culas dari aspek kesihatan, namun ada juga dalam kalangan mereka yang sangat menitik beratkan soal kesihatan tubuh badan.

Adakah anda tahu, kebanyakan penyakit yang menyerang baik lelaki mahupun perempuan berpunca daripada pemakanan yang tidak sempurna.

10 Penyakit Popular Yang Kerap Menyerang Lelaki

1 Sakit Jantung
Merupakan rasa sakit yang amat sangat pada bahagian dada secara berterusan sehingga setengahjam. Ia menjalar ke tangan kiri dan rahang. Pesakit akan mengalami kesukaran bernafas dan perasaan takut yang keterlaluan. Apabila saluran darah pada otot jantung tersumbat, risiko kematian boleh berlaku.

FAKTOR PENYEBAB: Asap rokok, tekanan perasaan, kandungan lemak yang tinggi, kurang bersenam, darah tinggi dan kencing manis.

2 Penyakit Sekatan Pernafasan Kronik ( COPD)
Merupakan ganguan pernafasan kronik, yang secara beransur-ansur menjejaskan fungsi paru-paru dan menghadkan aliran udara.

FAKTOR PENYEBAB: merokok.

3 Kencing Manis
Turut dikenali sebagai diabetes mellitus. Ia disebabkan ketiadaan atau kekurangan penghasilan insulin iaitu suatu hormon yang dihasilkan oleh pankreas. Insulin berfungsi untuk meningkatkan penyimpanan karbohidrat,  lemsk dsn protein. Ia bertanggungnjawab untuk proses glikogenesis iaitu penukaran glukosa kepada glikogen dalam hati dan otot.

FAKTOR PENYEBAB: Genetik, obesiti, kerap mengambil makanan dan minuman yang mempunyai kadar gula yang tinggi dan yang mempunyai radang pada pankreas.

4 Strok
Merupakan sejenis penyakit otak yang sering berlaku secara tiba-tiba. Biasanya disebabkan oleh saluran darah yang tersumbat atau pecah.

FAKTOR PENYEBAB: faktor usia terutamanya melebihi 55 tahun, diabetes,genetik, darah tinggi, penyakit jantung, kiraan sel darah merah yang tinggi dan merokok.

5 Kanser Pankreas
Pankreas adalah kelenjar yang menghasilkan insulin, hormon dan jus penghadam makanan. Kanser penkreas bermula dan lapisan duktus kemudian merebak ke limpa, hati, paru-paru dan peritoneum.

FAKTOR PENYEBAB: amalan pemakanan seperti pengambilan gula dan kopi yang tinggi, diabetes dan merokok.

6 Kanser Prostat
Merupakan ketumbuhan sel-sel tidak normal yang berlaku di dalam kelenjar prostat iaitu kelenjar yang mengelilingi uepretra dan terletak di bawah pundi kencing lelaki.

FAKTOR PENYEBAB: kebanyakannya disebabkan oleh hormon lelaki iaitu testosteron.

7 Tekanan Darah Tinggi
Turut dikenali sebagai hipertensi yang merupakan tekanan yang dihasilkan oleh darah ke atas dinding arteri semasa jantung mengepam darah.

FAKTORPENYEBAB : pengambilan makanan yang tinggi lemak dan garam, merokok, minuman beralkohol, kurang bersenam dan tekanan perasaan.

8 Batu Karang
Air kencing mengandungi garam galian yang telah hancur. Jika garam galian ini terlalu pekat, garam berlebihan bertukar menjadi keras dan dinamakan batu karang atau gallstone.

FAKTORPENYEBAB: kurang minum air, suka menahan dari membuang air kecil, genetik, faktor umur, kesan sampingan ubat, kurang bersensm, dan tabiat pemakanan yang kuarang sihat.

9 Obesiti
Golongan obes adalah mereka yang mengalami berat nadan yang berlebihan akibat kandungan lemak.

FAKTOR PENYEBAB : Genetik, kurang bersenam, tidak mengamalkan pemakanan yang sihat, pengambilan makanan yang berlbihan, penyakit-penyakit metabolisma endokrin dan sindrom metabolik.

2 Aug 2015

MANFAAT DAN KEBAIKAN SUSU IBU PADA ANGGOTA TUBUH BAYI ADALAH YANG TERBAIK

Terlalu banyak manfaat dan kebaikan susu ibu buat bayi. Jangan sesekali menolak untuk menyusukan bayi atas pelbagai alasan. Kebaikan susu ibu bukan sahaja untuk tumbesaran dan kesihatannya malah juga pada anggota tubuh badan bayi.

Antara manfaatnya adalah;

Mata
Susu ibu mengandungi lutein, gangliosida dan pelbagai lagi khasiat yang diperlukan retina untuk membantu perkembangan penglihatan yang optimum. Aktiviti visual bayi yang mendapat susu ibu lebih tinggi berbanding bayi yang diberi susu formula.

Telinga
Bayi susu ibu kurang berisiko mengalami jangkitan telinga. Ia berkait dengan kedudukan vertikal semulajadi dalam proses pemberian susu ibu sehingga cecair masuk ke saluran mulut.

Mulut
Bayi susu ibu memerlukan kurang rawatan ortodontik sehingga berusia satu tahun. Bayi kurang mengalami pertumbuhan abnormal gigi rahang atas dan bawah. Aktiviti menghisapmputing juga menyokong pertumbuhan otot wajah. Selain itu, perubahan rasa susu ibu memberi bayi pengalaman rasa yang membantunya ketika beralih kepada makanan pejal.

Sistem pernafasan
Bayi jarang mengalami jangkitan saluran pernafasan bahagian atas, radang paru-paru dan influenza. Susu ibu yang mengandungi antibodi ibarat vaksin semula jadi.

Jantung dan peredaran darah
Bayi berhadapan risiko rendah mengalami hipertensi, penyakit kolestrol dan kencing manis ketika dewasa.

Buah pinggang
Pada susu ibu terdapat unsur makanan dan enzim yang direka khusus untuk bayi dengan komposisi yang sesuai. Ini membuatkan seluruh kandungan susu ibu diserapsecara efisien.

Usus
Bayi cenderung terhindar dari cirit-birit, gangguan pencernaan atau radang usus bawah akibat alergi protein.

Sendi dan otot
Penyakit radang sendisanagt jarang ditemui berlaku pada bayi yang mendapat susu ibu.

Kulit
Susu ibu bersifat hipoalergenik atau sangat rendah menyebabkan alergi. Selain itu, ia menjadi benteng tubuh terhindar daripada masalah kulit yang lain.

Saluran kencing
Kurang berlakunya jangkitan saluran kencing pada bayi susu ibu.

Usus besar
Bayi yang mendapat susu ibu secara eksklusif juga bebas masalah usus besar, sekali gus melancarkan pembuangan air besar.

Susu ibu adalah percuma. Menyusukan anak dengan susu ibu secara terus dan sekerap yang boleh dapat mengeratkan lagi hubungan kasih sayang antara ibu dan anak. Hargailah anugerah yang Allah swt berikan kepada kita.

1 Aug 2015

MAKANAN DARI SUMBER SEMULA JADI MAMPU LINDUNGI KULIT DARI KOROSAKAN AKIBAT RADIKAL BEBAS

Kulit merupakan organ yang memonopoli semua bahagian tubuh. Ia berfungsi menutup seluruh tubuh daripada gangguan di luar tubuh. Pada masa yang sama kulit menjadi lambang kebersihan diri.

Perhatikan kulit anda sekarang. sekiranya kurang diberi penjagaan , ia akan kelihatan kusam dan tidak bercahaya. Selain rawatan dilakukan secara luaran, terdapat juga beberapa kaedah dalam yang boleh dilakukan bagi mendapatkan kulit yang segar dan sihat.

IKAN SALMON DAN BIJI CHIA
Kedua-dua jenis makanan ini tinggi asid lemak omega-3 di dalamnya, tidak hairanlah sekiranya zat ini berfungsi melingdungi kulit dari radikal bebas sekali gus mencegah terjadinya kanser kulit

TOMATO DAN LOBAK MERAH
Kandungan beta karotena dan lycopene di dlaam tomato dan lobak merah terbukti mampu melindungi kulit dari sinaran UV. Kandungan antioksidan di dalamnya juga dipercayai berupaya mencegah inflamasi pada kulit.

COKLAT HITAM
Flavonoid yang terkandung di dalam coklat hitam dikatakan mampu melindungi kerosakan kulit akibat sinar matahari. Berdasarkan sebuah kajian yang dilakukan mendapati flavonoid dalam coklat hitam berupaya meningkatkan aliran darah ke kulit sekaligus menjaganya agar terhidrasi dengan baik disamping mencerahkan kulit dengan baik.

SAYURAN HIJAU
Umum mengetahui bahawa sayuran hijau mempunyai tahap vitamin yang tinggi. Salah satu darinya ialah zat antioksidan yang berfungsi menjaga kesihatan kulit seterusnya mencegah dari berlakunya kanser kulit.

TEH HIJAU
Teh hijau mempunyai kandungan polifenol yang tinggi. Justeru, pengambilan teh hijau secara rutin dikatakan mampu mengurangkan kerosakan kulit akibat sinaran UV. Sementara zat antioksidan  di dalamnya pula terbukti mampu melawan terjadinya masalah radang kulit dengan cara menstabilkan kembali radikal bebas.

Mudahnya nak dapatkan kulit yang sihat dan cantik. Hanya makan sahaja. Namun berapa ramai yang tak suka makan sayur. Bagaimana nak dapatkan kulit yang sihat? Jangan bimbang, anda juga boleh mendapatkan kulit yang cantik semudah A,B,C

http://mamasarashope.blogspot.com/2015/03/cantik-semudah-abcd-e.html