cerita saya, kesihatan dan kecantikan

cerita saya, kesihatan dan kecantikan

27 Feb 2013

SHAKLEE OMEGA GUARD...

GEMPARRRRR.... Ada yang claim Omega Guard Shaklee menghakis. Siap buat demo lagi.. katanya Omega Guard Shaklee menghakis, tapi produk A****** tu tak.. demonya dengan menggunakan bekas polisterin.


(Credit pic: Zunaidah Daud)


Jadi, kami pun mencuba sendiri demo tersebut dengan menggunakan Omega Guard Shaklee...See.. seperti gambar di bawah, Omega Guard Shaklee memang benar-benar menghakis.. OPSSSS, nanti dulu. Sila baca sampai habis yer, baru tahu kebenarannya. Betul ke Omega guard Shaklee merbahaya? menghakis perut, usus, segala organ badan jugak ke???

Jadi, jika Omega 3 boleh menyebabkan pinggan atau cawan polisterin atau Styrofoam berlubang, tidak bermakna ianya akan menyebabkan perut atau usus kita turut terhakis dan memudaratkan badan kita. Banyak kajian yang membuktikan secara saintifik bahawa Omega-3 banyak memberi manfaat kepada kita. Lagi pun, perut, usus serta semua organ badan kita tak diperbuat daripada polisterin kan??? :)

Suplimen minyak ikan Omega 3 yang biasa, hanya melalui hanya satu proses penyulingan yang ringkas (simple process of distillation) untuk memisahkan minyak ikan asli (crude oil) daripada bahagian ikan yang lain serta membuang segala bendasing / impurities. Dalam bentuk yang 'kompleks' itu, asid lemak Omega 3 tidak dapat mencairkan / melarutkan polisterin dengan mudah walaupun dibiarkan lama. Malah sebahagian polisterin tersebut pula yang leach out masuk ke dalam minyak tersebut. Oleh sebab itu, pegawai kesihatan selalu menasihatkan supaya tidak menyimpan makanan yang mempunyai asid lemak ke dalam bekas polisterin terutamanya jika makanan tersebut masih panas.

Suplimen minyak ikan yang berkualiti tinggi melalui proses penyulingan molekul kedua (double molecular distillation). Ini akan membuang saturated fats dan bahan selain asid lemak Omega 3. Penyulingan ini akan menghasilkan minyak ikan yang lebih tulen dan membuang lebih banyak bahan tercemar seperti merkuri dan logam berat yang lain yang terdapat dalam ikan tersebut. Oleh sebab itu, suplimen minyak ikan yang melalui 'double molecular distillation' bukan sahaja lebih terjamin kebersihannya, malah mengandungi lebih kepekatan asid lemak Omega 3. Manfaat yang berganda untuk kita tentunya. Secara mudahnya, asid lemak Omega 3 yang LEBIH ASLI pastinya dapat melarutkan polisterin dengan lebih pantas.

_____________________________________________________________________________________

Anda dah dapat kebenarannya sekarang?? Berita gembira untuk anda!!! Omega Guard Shaklee bukan sahaja melalui double molecular distillation, malah triple molecular distillation iaitu Peyulingan pemeringkatan 3 kali. Melalui proses Triple Molecular Distillation itu pastinya minyak ikan Omega Guard Shaklee lebih terjamin kebersihan dan tahap keselamatannya, malah lebih tinggi kepekatannya berbanding jenama lain.



Nak tahu apa perbezaan Omega Guard Shaklee?

SHAKLEE DIFFERENCE:

The benefits of cold-water fish oils arewell known, but there is a GRAVE CONCERN regarding the quality of fishoils today due to the known high risk ofheavy metals, impurities and contaminants,such as lead, mercury, arsenic, cadmium,dioxins and PCB’s in water today.

• Shaklee’s OmegaGuard is specificallymade from “small fish” (anchovies &sardines) because heavy metals and toxins are least concentrated in thesmallest species of the food chain.

• Shaklee’s OmegaGuard is processedvia a pharmaceutical-grade, state-of-the-art, proprietary, triple molecular distillation process which guaranteesthe removal of impurities and contaminants … a product that youcan TRUST.

• The fish oil supplements that are beingmarketed by many companies aremade from commercially raised, oceancaged, large fish that have been “pellet”fed for their entitre life! These fishhave a much lower Omega-3 level thanwild ocean fish, and the pellets are fullof synthetic substances … considerhow this affects the quality of theoils that are being sold.

Thanks to : Hafsah Mardiah

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

SUMBER : https://www.facebook.com/#!/notes/mummymaira-wardrobe/omega-guard-shaklee-menghakis-betul-kezaaaaassss-jom-baca-lanjut/438303406243156

Ingin maklumat lanjut/ ingin mencuba supplement Shaklee untuk ?Rundingan/Tempahan, hubungi saya ye :
https://www.facebook.com/pages/Mama-sara/408213389240880?ref=hl
kalo nak berhubung secara lansung boleh add saya di
https://www.facebook.com/mia.sara.33234




6 Feb 2013

Omega 3 elak otak mengecut

 



PENGECUTAN otak dialami oleh individu yang memiliki kandungan lemak trans yang tinggi dalam darah.



INDIVIDU dewasa yang memiliki kandungan asid lemak omega 3 serta vitamin B, C, D dan E yang tinggi dalam darah didapati boleh berfikir dengan lebih baik. Saiz otak mereka juga lebih besar.
Sebaliknya, orang dewasa dengan lemak trans yang tinggi mendapat keputusan yang kurang memberangsangkan dalam ujian berfikir berbanding kumpulan yang kandungan lemak tidak sihat mereka rendah.

Kajian terbaharu itu turut merumuskan bahawa golongan terbabit mengalami masalah pengecutan saiz otak.

Pengkaji berkata, vitamin dan omega 3 sentiasa bekerjasama dalam memberi kesihatan kepada otak.

"Pemilik kandungan vitamin yang banyak itu memperlihatkan fungsi kognitif yang lebih baik dan
mempunyai otak yang lebih besar," kata pengkaji dari Jabatan Neurologi, Universiti Kesihatan dan Sains Oregon di Portland, Amerika Syarikat, Gene Bowman.

Penemuan yang disiarkan dalam jurnal Neurology itu mendapati mereka yang memiliki kandungan tersebut dalam kuantiti yang lebih menunjukkan keupayaan menyelesaikan masalah yang lebih baik.

Selain otak yang lebih besar, mereka juga ada kebolehan visuospatial dan kognitif global.

Sebahagian pengecutan dan pengecilan otak adalah disebabkan oleh faktor penuaan.

Namun, banyak kes pengecilan otak berkait rapat dengan masalah mental dan penyakit Alzheimer.

Penyelidik menemui bahawa vitamin tersebut memberi kesan yang besar dalam aspek berfikir dan ia bekerja dengan cara yang berbeza di dalam otak.

Asid lemak omega 3 yang bersumberkan makanan seperti ikan salmon pula menunjukkan hubung kait dengan fungsi eksekutif otak yang lebih baik.

Bagaimanapun, kajian itu mendapati tiada hubung kait antara omega 3 dan ukuran lain keupayaan mental.

"Individu dengan kandungan lemak trans yang tinggi menunjukkan tahap pemikiran yang lebih buruk dan otak yang lebih kecil," kata Bowman.

Fungsi eksekutif merupakan satu terma yang digunakan untuk tahap pemikiran yang melibatkan perancangan, perhatian dan penyelesaian masalah.

Dalam kes ini, mereka yang lebih dewasa akan diberikan ujian berkaitan menyusun huruf dan nombor seperti nombor 1 dan huruf A, 2 dan B dan seterusnya yang boleh mengukur keupayaan mereka berfikir.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=0101&pub=kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_07.htm#ixzz2K5lunQIX
Hakcipta terpelihara


untuk mendapatkan sumber omega-3 yang terbaik dan semulajadi add saya di FB Mia Sara
boleh call / sms 017-4857436

5 Feb 2013

PENTINGNYA PEMAKANAN SEIMBANG SEMASA HAMIL


Wanita yang hamil memerlukan pemakanan yang seimbang, sihat, dan berkhasiat penting bagi memastikan perkembangan janin yang sihat selain mengekalkan kesihatan ibu.

Pemakanan bagi ibu mengandung penting bagi memenuhi keperlukan nutrien dan memastikan penambahan berat badan yang bersesuaian semasa mengandung.

Pemilihan makanan yang bernutrien tinggi penting bagi memastikan bayi dalam kandungan dapat membesar dan sihat. Antara makanan bernutrien yang perlu diambil adalah seperti:- 

v Kalsium ( susu, keju, dadih, sayuran dedaun hijau dan produk kacang soya )

v Zat besi ( hati, daging tanpa lemak, roti yang ditambah dengan zat galian dan kekacang jenis kering )

v Vitamin A ( hati, susu, dan telor )

v Vitamin B Kompleks ( hati, daging tanpa lemak, ikan dan susu )

v Vitamin C ( jambu, betik dan limau )

v Asid Folik ( sayuran berdaun hijau, hati dan kacang )

Sekiranya ibu mengandung mempunya masalah semasa mengandung, beberapa saranan pemakanan berikut dapat digunakan sebagai panduan:-

Ø Lactose intolerance

§ Cuba produk susu dengan minuman yang mengandungi rendah laktosa.

§ Lebihkan pengambilan ikan yang mempunyai tulang yang lembut dan boleh dimakan ( sardine,ikan bilis)

§ Minum susu kacang soya dan prosuk kacang soya

§ Ambil lebih sayuran seperti bayam dan kalian yang mempunyai kalsium yang baik

Ø Loya ( morning sickness )

§  Makan pada waktu makan yang teratur

§  Makan dengan amaun yang sedikit tetapi kerap

§  Kurangkan pengambilan makanan yang berlemak atau bergoreng

§  Minum banyak air

Ø Sakit ulu hati ( heartburn )

§  Makan dengan amaun yang sedikit tetapi kerap

§  Kunyah makanan dengan perlahan

§  Elakkan berbaring sejurus selepas makan

Ø Sembelit (constipation )

§  Minum banyak air

§  Ambil makanan yang tinggi kandungan serat (bijiran, bijirin penuh, buah-buahan yang tinggi serat, dan sayuran )

Pengambilan suplemen/ vitamin seperti yang disarankan oleh doktor sangat perlu semasa kehamilan bagi membekalkan nutrien penting bagi ibu dan tumbesaran janin dan mengelakkan risiko kesihatan dan kecacatan janin.


Selepas melahirkan, ibu-ibu juga memerlukan pemakanan yang seimbang dan bernutrisi untuk menghasilkan susu ibu serta menjaga kesihatan ibu dan bayi. Ini adalah kerana :-

·       Membekalkan diet yang mencukupi bagi menggantikan simpanan tenaga yang berkurangan semasa menyusu bayi.

·       Menggalakkan pemberian dan penghasilan susu badan yang mencukupi bagi perkembangan bayi.

·       Memperoleh kembali berat badan yang ideal (iaitu mengurangkan berat badan yang meningkat semasa mengandung).

·       Mengelakkan pengurusan pemakanan yang salah dan dapat memudaratkandiri sendiri dan bayi.

4 Feb 2013

APA ITU HIPERTENSI?


Tekanan darah tinggi atau hipertensi memberikan gambaran tekanan darah pada dinding arteri meningkat. Jantung menghasilkan tekanan apabila mengepam darah ke seluruh badan.
Hipertnsi adalah keadaan tanpa gejala, di mana tekanan yang abnormal tinggi dalam arteri menyebabkan meningkatnya risiko strok, aneurisma, gagal jantung, serangan jantung dan kerosakan ginjal.
Terdapat dua bacaan dalam pengukuran tekanan darah, iaitu BP 140/90 mmHg.  Nilai tinggi (140) dipanggil tekanan darah sistolik dan nilai rendah (90) ialah tekanan darah diastolic.
v         Tekanan darah sistolik ialah tekanan darah dalam arteri ( salur darah) apabila jantung mengepam darah.
v         Tekanan darah diastolic ialah tekanan darah dalam arteri apabila jantung berhenti mengepam di antara dua denyutan.
Hippertensi atau darah tinggi adalah antara penyakit yang dialami dalam kalangan golongan dewasa di pertengahan umur dan warga tua di Malaysia. Hipertensi lebih banyak dialami oleh lelaki berbanding wanita.
Hipertensi sering ditemui pada individu yang lanjut usia. Seiring bertambahnya usia, hampir setiap orang mengalami kenaikan tekanan darah. Tekanan sistolik terus meningkat sehingga usia 80 tahun dan tekanan diastolic meningkat sampai usia 55 hingga 60 tahun  kemudian berkurang secara perlahan ataupun terus menurun dengan drastik.
Hipertensi maligna ialah hipertensi yang parah. Sekiranya tidak dirawat, menimbulkan kematian dalam jangka waktu 3 hingga 6 bulan. Hipertensi ini jarang-jarang terjadi, hanya satu daripada setiap 200 penderita hipertensi.
Tekanan darah dalam kehidupan bervariasi secara alami. Bayi dan kanak-kanak secara normal memiliki tekanan darah yang jauh lebih rendah daripada orang dewasa. Tekanan darah juga dipengaruhi oleh aktiviti fizikal, iaitu lebih tinggi pada masa melakukan aktiviti fizikal dan lebih rendah ketika beristirehat. Tekanan darah dalam satu hari juga berbeza, iaitu tinggi pada waktu pagi dan rendah pada waktu malam.

Kategori tekanan darah tinggi
Tekanan darah sistolik          ( angka bacaan di atas ) mmHg
Tekanan darah diastolic ( angka bacaan di bawah ) mmHg
Normal
<120
<80
Pra hypertensi
120 – 139
80 – 89
Hypertensi/ tekanan darah tinggi peringkat 1
140 – 159
90 – 99
Hypertensi / tekanan darah tinggi peringkat 2
>160
> 100

Antara gejala awal penyakit tekanan darah tinggi adalah :-
  • ·         Sakit kepala
  • ·         Pendarahan dari hidung
  • ·         Pening
  • ·         Wajah kemerahan
  • ·         Cepat merasa penat
Kesan jangka masa panjang dapat menyebabkan komplikasi seperti angin ahmar (strok), serangan jantung dan kegagalan jantung di mana pengepam jantung menjadi lemah dan dapat menyebabkan kegagalan buah pinggang. 
Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko mendapat penyakit ini:-
  •   Usia -  Kebanyakan arteri menjadi kaku apabila usia meningkat dan keadaan ini meningkatkan halangan aliran dan mengakibatkan tekanan lebih tinggi.
  •  Keturunan – sekiranya ada diantara ibu bapa ataupun saudara-mara yang menghidap penyakit ini, kemungkinan mendapat penyakit yang sama adalah tinggi.
  •   Jantina – Lelaki lebih ramai menghidapinya berbanding wanita. Merokok, pengambilan berlebihan alcohol dan garam, kegemukan, kurang senaman, stres yang berlebihan, diabetes, penyakit buah pinggang, penyakit adrenal, kesan pengambilan ubat-ubatan seperti ubat pencegahan kehamilan juga dapat menjadi punca kepada penyakit tekanan darah tinggi.
Antara langkah yang dapat diambil bagi mengelakkan risiko tekanan darah tinggi adalah :-
  • §  Berhenti merokok
  • §  Mengurangkan atau berhenti mengambil alcohol
  • §  Kurangkan pengambilan garam
  • §  Melakukan senaman – aerobik, menunggang basikal dan berjoging
  • §  Mengurangkan stres dan tekanan
  • §  Mengamalkan cara hidup dan pemikiran yang positif
  • §  Kekalkan berat badan yang normal lagi sihat
Mengawal tekanan darah dapat mencegah terjadinya komplikasi dan seterusnya mencegah daripada berlakunya komplikasi yang lebih memudaratkan.